Ono što varošicu Lešak izdvaju u turističkoj ponudi, i kulturi uopšte, svakako je tradicionalni muzički festival “Akordi Leška”. Festival se po tradiciji održava tokom meseca jula, i tako već više od pola veka. Na Festivalu, koji ima takmičarski karakter, učestvuju pevači (amateri), iz opština kroz koje teče reka Ibar, a u novije vreme i šire. Redovni gosti Festivala su poznate estradne ličnosti.

Gospojinski sabor održava se svake godine, za Veliku Gospojinu. Svoju tradiciju utemeljuje na duhovnom  stvaralaštvu  i  folklornoj tradiciji, koja prelazi granice Kosova i Metohije, odnosno ima međunarodni karakter. Gospojinski Dani traju više dana, a program se prikazuje u Leposaviću, Lešku i Sočanici.

Klasična turistička ponuda Leška je skromnijeg karaktera, pre svega zbog smeštaja turista. Razlog toga je postojanje samo jednog motela, “Oktan“. Nalazi se u sklopu istoimene benzinske stanice na magistralnom putu koji obilazi varoš Lešak.

U Lešku se nalazi nekoliko ugostiteljskih radnji: kafe–picerija BAJKA , pekara-restoran  BREZA, restoran-pečenjera  ALAS,  pab EN JOY,  kafei: TOM,  ATLANTIDA,  FARAON, SRBIJA,  ŠANAC, TIME, CEZAR, bazen-restoran PRESTIŽ i drugi.

Seoski turizam može biti budućnost ovih krajeva. Ponuda ovog kraja je i kulturna baština. To su pre svega manastir Sv. Vrača u Vračevu, nedaleko od Leška, zatim Crkva Uspenija Presvete Bogorodice, Crkva Borjanica, koja se nalazi na istoimenom bregu.

Možemo da kažemo da skoro svako selo ima crkve  ili crkvišta, gde se okupljaju i mole se svome svecu i zaštitniku za spas sela i stanovništva.

U samom centru Leška, postoji Trg  spomenik, koji nosi ime palih boraca za otdžbinu od 1991 – 1999. godine. Ovaj Trg sagrađen 2002. godine, da podseća na sugrađane koji su dali svoje živote za odbranu svojih ognjišta. Preko puta Trga, nalazi se spomenik pukovniku Pavlu Blažariću, Vojvodu Bistričkom, učesniku Balkanskih i Prvog svetskog rata.

U periodu pred Balkanske ratove, u ovom kraju Ibar je bila granica između oblasti koju je kontrolisala turska vlast i oblasti koju je kontrolisala Srpska država. Pogranični prostor su čuvale obe strane, pa na nekim mestima ima naziva Karaula, gde su bile istoimeni objekti. Danas tih građevina skoro i da nema ili su ostali u tragovima.