У варошици Лешак ради фабрика машинских откивака-“Лола ФОТ“ Лешак. Налази се у делу Лешка који се зове Кратина. Основана је 1982. године, као једна од истурених испостава у низу комплекса “Иво Лола Рибар“, чије је седиште у Београду. Данас представља привредни понос Лешка и општине Лепосавић, али и читавог Косова и Метохије, па и шире. Запошљава око 150 радника. Свој програм рада, изузетног квалитета,  базира углавном на извозу, уз сарадњу са фирмама  из Србије и ширег региона.

Сеперација шљунка Лешак, део фирме “Храст“, налази се преко реке Ибар, поред моста који повезује Лешак са Белућем. Бави се прерадом песка и шљунка. Запошљава око 20 радника. Поседују ресурсе у експлоатацији песка и шљунка.

Стругара МВ Лешак-Камен, налази се у селу Камен, недалеко од Лешка. Бави се прерадом дрвета, где је примарна производња паркет, високог квалитета, а секундарна производња је израда брикета за грејање. Запошљава око 20 радника.

Сушара грађе Лешак-Камен, налази се између села Камен и Лешка. Бави се сушењем грађе која иде за производњу намештаја. Сарађује са познатом фабриком намештаја “Симпо“ – Врање.

Лешак је  рударско насеље које је било везано за рудник “Бело Брдо“. Већина становника радила је у овом руднику олова и цинка. Некада су у овом насељу  живели  инжењери, лекари, просветни радници и други интелектуалци који су долазили из разних крајева тадашње Југославије, доносивши са собом градску културу која се лако примила на питоми менталитет овога краја. У то време Лешак је имао улице које се секу под правим углом, лепе паркове, стамбене зграде, једном речју карактер малог града.