Образовање у Лешку  почиње од најнижег нивоа-вртића “Весело детињство“ који се налази на месту званом Љуљашка, где је некада био парк за дечију разоноду и играње. Вртић је отворен 2004. године, где деца из Лешка и околине проводе своје време док су им родитењи на послу. Такође, овде своја прва знања стичу и предшколци, чинећи своје прве школске кораке, неопходне за даљње образовање.

Основна школа “Стана Бачанин“ Лешак, основана је још давне 1956. године. Стара зграда, која се повремено реновира, одолева времену и испраћа генерације сваког јуна. На овом несту, основно образовање стицали су многе знамените личности, које су постале угледни професори, инжењери, доктори, правници, спортисти… Сада ученици ове Школе могу да се похвале са фискултурном салом, која им омогућава боље услове за рад на спортском пољу.

Средња, Пољопривредна школа Приштина–Лешак. Када се 1999. године завршило бомбардовање Савезне Републике Југославије,  већина становника јужно од Ибра напустила је своја вековна огњишта. Из Приштине је избегла и Пољопривредна школа. Уточиште је нашла у малој и гостопримљивој варошици  под обронцима Копаоника, Лешку. Ученици ове средње школе, добили су нову зграду где са својим професорима стичу нова сазнања о савременој пољопривреди и ветерини. Школа поседује и економију (фарму) где ђаци своје  знања могу да примене и у пракси.

Пољопривредни факултет Приштина–Косовска Митровица–Лешак. Попут Пољопривредне школе и ова високошколска установа је морала да напусти своје седиште, Приштину. Уточиште је нашла у мирном месту, Лешку. Као и сваки почетак, било је тешко да се адаптирају на услове који нису били задовољавајући, али временом је све дошло на своје место и омогућено је нормално функционисање ове високошколске установе.