Obrazovanje u Lešku  počinje od najnižeg nivoa-vrtića “Veselo detinjstvo“ koji se nalazi na mestu zvanom Ljuljaška, gde je nekada bio park za dečiju razonodu i igranje. Vrtić je otvoren 2004. godine, gde deca iz Leška i okoline provode svoje vreme dok su im roditenji na poslu. Takođe, ovde svoja prva znanja stiču i predškolci, čineći svoje prve školske korake, neophodne za daljnje obrazovanje.

Osnovna škola “Stana Bačanin“ Lešak, osnovana je još davne 1956. godine. Stara zgrada, koja se povremeno renovira, odoleva vremenu i ispraća generacije svakog juna. Na ovom nestu, osnovno obrazovanje sticali su mnoge znamenite ličnosti, koje su postale ugledni profesori, inženjeri, doktori, pravnici, sportisti… Sada učenici ove Škole mogu da se pohvale sa fiskulturnom salom, koja im omogućava bolje uslove za rad na sportskom polju.

Srednja, Poljoprivredna škola Priština–Lešak. Kada se 1999. godine završilo bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije,  većina stanovnika južno od Ibra napustila je svoja vekovna ognjišta. Iz Prištine je izbegla i Poljoprivredna škola. Utočište je našla u maloj i gostoprimljivoj varošici  pod obroncima Kopaonika, Lešku. Učenici ove srednje škole, dobili su novu zgradu gde sa svojim profesorima stiču nova saznanja o savremenoj poljoprivredi i veterini. Škola poseduje i ekonomiju (farmu) gde đaci svoje  znanja mogu da primene i u praksi.

Poljoprivredni fakultet Priština–Kosovska Mitrovica–Lešak. Poput Poljoprivredne škole i ova visokoškolska ustanova je morala da napusti svoje sedište, Prištinu. Utočište je našla u mirnom mestu, Lešku. Kao i svaki početak, bilo je teško da se adaptiraju na uslove koji nisu bili zadovoljavajući, ali vremenom je sve došlo na svoje mesto i omogućeno je normalno funkcionisanje ove visokoškolske ustanove.