Село удаљено од Лешка око 5 км. Површина села је 1019 хектара. Налази се на левој обали реке Ибар. Изнад села, са северозападне стране, уздиже се планински врх Ком, надморске висине од 1071 м, а са југоисточне стране је Гулијско брдо, надморске висине 553 м; североисточно се налази брдо Дубрава са надморском висином од 792 м. Ком је обрастао четинарима, а Гулијско брдо и Дубрава углавном су прекривена листопадним дрвећем.

По положају кућа и њиховој међусобној удаљености, село је  разбијеног типа. Средња надморска висина је 794 м. Назив села потиче по планини Ком, па отуда и назив Поткомље. У селу постоје две цркве, које датирају из XV или XVI века. Једна црквица налази се у засеоку Гркајци, а друга се налази на брду Спасевица, и у току је њена обнова.

Основна делатност у селу је пољопривреда. У селу до 2004. године, по незваничним подацима, живело је око 324 становника у 97 домаћинстава. Данашњи родови су: Стефановићи, Ђоровићи, Миладиновићи, Милутиновићи, Дамњановићи, Миленковићи, Милетићи, Петровићи, Симовићи, Радовановићи, Пантовићи, Радојичићи, Вуловићи, Милићи, Радосављевићи, Поповићи,  Радисављевићи и Вукомановићи.