Сеоце које се простире на површини од 246 хектара и налази  се на 4. километру низводно од Лешка, на левој обали реке Ибар. Простире се на обе стране Врачевске реке, која је лева притока Ибра. На западној страни села налази се брдо Дубрава, са надморском висином од 763 м, а са северне стране је брдо Градина, чије се стране стрмо спуштају ка Ибру. Средња надморска висина је 506 м.

У корену назива села је назив биљке постењак ( врста каранфила која расте на стенама). На брегу званом Црквине, налазе се остаци старе цркве очуваних зидова дебелих 0.5 м, на којима је 2000. године подигнута нова црква, посвећена Вазнесењу Господњем.

Становништво се углавном бави земљорадњом, а у мањој мери и сточарством. У Постењу је до  2004. године, по незваничним подацима, живело око 172 становника, а бројало је 39 домаћинстава.  Родови који живе у селу су: Танасковићи, Миленковићи, Гвоздићи, Кузмановићи, Веселиновићи, Павловићи, Тодосијевићи, Јеровићи, Бошковићи, Бановићи, Премовићи, Вукадиновићи и Ковачевићи.