Насеље које је од Лешка удаљено око 5 км, на десној обали Ибра. Припада месној заједници Бистрица. По свом положају и међусобној удаљености кућа, село се дели на Горње и Доње Јариње, а одваја их коса Галичник, која се од брда Јариње спушта преме Ибру.

Јариње је заправо насеље, које се састоји из два села, међусобно удаљена око 2 км. Средња надморска висина села је 554 м. Јариње спада у веома стара насеља, а први пут се помиње 1327. године, када га је Стефан Дечански поклонио манастиру Студеница. Данашњи становници Јариња су досељеници из разних крајева, чији су се преци углавном доселили средином XVIII и XIX века.

У селу је 2004. године живело 378 становника, у 104 домаћинства. Данашње становништво чине родови: Мијатовићи, Јаношевићи, Кузмановићи, Милићи, Премовићи, Нинићи, Ђорђевићи, Прчићи, Маринковићи, Обрадовићи, Петровићи, Јаснићи, Павловићи, Митровићи, Ивановићи, Ђоровићи, Бановићи, и Пановићи. У засеоку Горње Јариње заступљени су родови: Милојевићи, Ђорђевићи, Радуловићи и Миловановићи.